Ujj Béla: Fúzióvarázs

Zsidó Kulturális Fesztivál 2018: Budapest Klezmer Band & Barcelona Gipsy Balkan Orchestra koncertje
Zsidó Kulturális Fesztivál 2018: Budapest Klezmer Band & Barcelona Gipsy Balkan Orchestra koncertje

Fúzióvarázs

(mások zenéjétől elbűvölve)

Vasárnap (2018. 08. 26) este amikor a Budapest Klezmer Band & Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (Sztárvendég: Palya Bea, közreműködik: Szokolay Dongó Balázs)[1] koncertjére igyekeztem lógott az eső lába. A helyszín, a Dohány utcai zsinagóga, gyönyörű. A koncert késéssel kezdődött, mert a hely jellegéből adódóan, a szükséges biztonsági beléptetés áteresztő képessége valószínűleg nem olyan teltházra lett kalkulálva, amilyen volt. A csillárokon azért nem lógtak, viszont a várakozó bámészkodásban a több ezer csillár izzóból egyet sem láttam kiégve. A késés jól is jött, mert a helyek számozási logikája, nyomtatott útmutató híján, többeknek időigényes volt. A program, elviselhető hosszú megnyitó beszéd után, a barcelonai zenekar fergeteges muzsikálásával kezdődött. A nemzetközi zenész társaságból a produkcióba mindenki a legjobbik énjét vitte. Aki dolgozott már csapatban, tudja, ez mekkora teljesítmény. A megszólaló “balkáni” zene nem tudományosan autentikus volt, hanem harmonikusan szintetizált, megragadó és megmozgató. A zenekar tagjainak különbözősége adta a teljesen egyedi közös megszólalást. A katalán énekesnő és az olasz zenekarvezető akcentusai egyáltalán nem zavarták a megszólaló zenei értelmezés érvényesülését. A barcelonaiak tapsának elülése után technikai szünet volt. A tömött nézőtér miatt pragmatikus rendezői döntés volt nem tartani igazi kivonulós szünetet, bár az előadás hossza elbírta volna.

Az előadás második részében Jávori „Fegya” Ferenc klezmer bandája most is remekelt. A műfaj minden színét felvonultatták, az autentikus megszólalástól az alkalmazott zenén át a fúzióig. Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs már izzó hangulatba kapcsolódtak bele. Az egyre érettebb énekesnő kivételes született empátiájához társuló, láthatóan gondos felkészülés nyomán a zsidó zene értő magyar nyelvű tolmácsolását élvezhette látható átéléssel a közönség. Palya a jiddis dalokat saját magyar fordításában adta elő. Elemi nőiességű éneke nem csak a férfiakat bizsergette meg, hanem még a száraz, középkorú, középosztály béli nők szemében is csillogásszerűt váltott ki néhány pillanatra, hogy aztán erőt véve magukon visszasavanyodjanak eredeti állapotukba. Szokolay Dongó Balázs játékával hozzá tudott járulni a klezmer hangzáshoz. Palya Bea szerzeményeként felhangzottak újraértelmezetten talán még megragadóbb cigány motívumok is. Az énekesnő nem egyszerűen énekel, hanem ő maga a zene, sőt talán valami több is.

A hangulat tetőfokán, mintegy lezárásaként az összes fellépő együtt lépett “színpadra”. A remekbeszabott, tervezett közös produkció után visszatapsolva előadott spontán ráadást az előadók láthatóan legalább annyira élvezték, mint a lelkesen ünneplő közönség.

Az egész két és fél órás koncert egy szemvillanásnak tűnt. Mikor már az éjszakai fővárosi utcán a lehűlt levegő és a szemerkélő eső ellenére alig öltözötten, illumináltan szembe jövő, testrészleteket villantó nem sovány hölgyeket próbáltam kikerülni, az járt az eszemben, hogy jó lenne még sok ilyen pillanatot megélni.

[1] https://www.jegy.hu/program/zsido-kulturalis-fesztival-2018-budapest-klezmer-band-barcelona-gipsy-balkan-orchestra-koncertje-94026

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg a hiányzó számot *