Galló Kovács Zsuzsanna: Tudósítás az ARTjárás könyvbemutatóról sok fotóval

Talán a hirtelen beköszönő zord tél, vagy a város Főterén éppen egy időben zajló Cimbaliband koncert miatt, a megszokottnál kissé kevesebb érdeklődő gyűlt össze december 2-án, a könyvtár rendezvénytermében, az „Artjárás, egy kiállítás lenyomatai” című könyv bemutatójára.

A kötet egy különleges kiállítás különleges katalógusa. A júniusban nyílt tárlatban két művészeti ág képviselői vállalkoztak arra, hogy egymást inspirálva alkotnak közös műveket az irodalom és a képzőművészet kellékeit felhasználva. Most egy harmadik művészeti ág csatlakozott a könyv megvalósításához: a fotográfia.

Mindig a legújabb mű a legszebb, legkedvesebb – kezdte a beszélgetést Istók Anna, a kötet szerkesztője, és a továbbiakban arra volt kíváncsi, hogy milyen volt a képzőművészeknek együttműködni az írókkal, hogyan inspirálódtak, könnyen kaptak-e ihletet?

Rehák Julianna (GÖMB) elmondta, hogy a képzőművész alkotócsoport mindig is nyitott volt a társművészetek iránt. Elárulta, hogy év elején váratlanul érte őket az IRKA-val közös kiállítás ötlete. Ahogy ismerkedtek az Irkások műveivel, igencsak rácsodálkoztak az írókör sokoldalúságára, egyes novellák filozofikus mélységére. Juliannát, mint keramikust, Istók Anna REM című versének folytonossága ihlette meg úgy, hogy a verset egy tálkába körbeírta.

Sz. Jánosi Erzsébet (GÖMB) szintén a két művészeti ág egymásra hangolódásáról kérdezte Mersdorf Ilonát (IRKA), aki elmondta, hogy az írókörnek az elmúlt években már több közös kiállítása is volt képzőművészeti alkotókkal, Karcvonások, Tükörcsók, Odaát, Szerelemmagány címmel. Ilona szerint érdekes, ihlető játék szavakba önteni a képek inspirálta érzéseket, gondolatokat. Abban mindkét alkotócsoport tagjai egyetértettek, hogy inspirálólag hatottak egymásra.

Szó volt még az alkotás folyamatáról: Rehák Julianna fejtegette anyag és gondolat viszonyát,  egymásra hatását a képzőművészetekben. Ilona az írás folyamatáról beszélt, arról, hogyan segítik egymást az IRKA tagjai abban, hogy a kész írás a lehető legjobb legyen. Még az is szóba került, hogy létezik-e sajátos női nézőpont a művészetekben – a kérdés ihletője Bojár Cassino kötetben szereplő Lányok című verse volt.

Örömmel elevenítették fel az egy éves közös munka mozzanatait, és mindannyian egyetértettek abban, hogy jó volna folytatni a közös munkát.

Braun Katalin (Gödöllői Fotós Kör) nagyon örült a felkérésnek, és elmondta, hogy reméli, fotóművész szemük hozzájárult a könyv egyediségéhez, különlegességéhez.

A beszélgetés után az IRKA tagjai párban olvasták fel a kötetben megjelent írásaikat. Istók Anna szerkesztő koreográfiája szerint, ez a páros előadásmód jobban kiemelte az egymáshoz kötődő műveket, amelyek között egyaránt volt szabad- és rímelő vers, haiku, illetve lírai, humoros vagy éppen töprengésre késztető rövidpróza.

A családias hangulatú beszélgetés a fogadás alatt is folytatódott. Köszönjük a gyönyörű, meglepetés-tortát a könyvtárnak, és köszönjük a lelkes háziasszonyoknak a szendvicseket, süteményeket.

A felolvasás alatt a kivetítőn látható volt az irodalmi műhöz társított képzőművészeti alkotás

D. Tóth Norbert – Szolnoki Irma

 

Almási Lajos – Istók Anna

Szabó Anikó – Ujj Béla

Ocsovszky Zsófia – Nádašpétër

Mersdorf Ilona – Szabó Anikó

Galló Kovács Zsuzsanna – Bojár Cassino

Feketéné Bencsik Julianna – Pap -Klára Márta

fotók: könyvtár és a szerző

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg a hiányzó számot *