Szabó Anikó: Ami a bulvárhírből kimaradt

Tomló Ádám_Jelek és szimbólumok
Tomló Ádám: Jelek és szimbólumok

 

 

 

 

 

 

A bulvárhír:

„Meghalt egy orosz vodkaivó verseny győztese, miután húsz perc leforgása alatt másfél liternyi tömény alkoholt fogyasztott, az első helyezettnek járó tíz liter vodka reményében. A verseny szervezőjét emberöléssel vádolja a helyi ügyészség.”

És ami kimaradt belőle:

A dél-oroszországi poros kisvárosról soha nem szóltak a hírekben. Nem történt atomkatasztrófa, de még egy árva Kalasnyikov-raktárat sem lepleztek le ott az elmúlt tíz évben. A női harisnyanadrág-üzem bezárt, senkinek sem kellettek már a vastag derékgumijú, lépéssarokkal készített erős harisnyák.

A helyi fiatalok a peresztrojka óta jobbára csak tengtek-lengtek, egyetlen szórakozásuk a kocsma maradt, ahol egyedül az Amerikából származó elektromos darts hozta őket lázba. Ekkor jött az ötlet, hogy valahogy fel kellene hívni magukra a figyelmet, és ki kellene találni valamit, amivel be lehet kerülni a Guiness rekordok könyvébe.

Egyiküknek az a korszakalkotó ötlete támadt, hogy rendezzenek vodkaivó versenyt: ki tudja a legrövidebb idő alatt a legnagyobb mennyiségű tömény alkoholt meginni? Nem is kellett sok előkészület hozzá, és a tucatnyi bátor versenyző nekiugrott a feladatnak: a fémvödrökbe töltött alkoholból félliteres poharakba mérve itták a vodkát, miközben mustáros kolbászt és savanyúságot ettek hozzá. Az első komolyabb rosszullétre kihívták a mentőket, de sajnos az abszolút győztes huszonhárom éves fiatalember a húsz perc alatt elfogyasztott másfél liternyi vodka következtében a kórházba szállítás közben elhunyt.

Ha Guiness rekordot nem is döntöttek, de újsághírt, sőt – a világhálónak köszönhetően – nemzetközi ismertséget szereztek városuknak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg a hiányzó számot *