Kővágó Éva: Macskamese

Vörös Eszter Anna: Vakhit
Illusztráció: Vörös Eszter Anna – Vakhit

Későn értem haza és a lakás romokban hevert. A tapétán fél méteres magasságig karomnyomok díszlettek, az ágyneműm széttúrva, a bútorok sarkai megrágva, az ételes zacskó feltépve, az alufóliával lezárt konzervek kibontva és tartalmuk kis garzonlakásom különböző pontjain szétkenve. A rohadt dög nem tétlenkedett.

Ahogy próbáltam kitakarítani, a macska végig ott trónolt az ablakpárkányon és megvetően nézett – pont olyan pózban feküdt, mint az egyiptomi Szfinx. Akkor vettem észre, hogy a kispárnámon hevert, amit kitúrt az ágyamból és valahogy felrángatott az ablakpárkányra. Mérgemben kirántottam alóla a párnát, lecseréltem a huzatát és próbáltam a humoros oldalát látni az egésznek. Nem volt. Ha legalább egy kamerát beállítottam volna a lakásba, ami felveszi a macska ámokfutását! Akkor azt feltehettem volna a youtube-ra. Lehet, hogy akkor már gazdag lennék. De így… Csak a bosszúság és takarítás.

Ekkor jutott eszembe az állvány, amit apám hozott utánam. Lehet, hogy az hiányzott a macskának? Felhoztam az autóm csomagtartójából. Egy faoszlop, vastag kötéllel körbetekerve, két polccal. Macskaparadicsom, gondoltam. De mégsem neki. Reggelre ismét a kispárnámon hevert az ablakpárkányon, nekem meg fájt a nyakam, párna nélkül elfeküdtem.

Túl akartam járni a dög eszén, jól letakartam az ágyam, ne férjen a párnámhoz, a macskatápot a konyhaszekrénybe zártam. Este ismét a párnámon heverve fogadott, újabb karmolás- és rágásnyomok a lakásban. De legalább a konzervek között nem garázdálkodott. Másnap a szekrényembe tettem a párnám. Kárörvendően vigyorogtam, onnan szedd ki haver, ha tudod. Kiszedte. Ott trónolt este a párnámon és szfinxként nézte végig őrjöngésem, majd elegánsan leugrott, a konyhába ment és megállt a táljai mellett. Vacsoraidő volt…

A teljes novella elolvasható a Darwin parázik c. Irka antológiában. Megvásárolható a Gödöllői Városi Könyvtár regisztrációján.

Ára: 2 700,-Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg a hiányzó számot *