Mersdorf Ilona: Ünnepeink (9)

Nagy Lászlóné fotója, Gödöllői Fotós Kör

 

 

 

 

 

 

Fanni most lesz tíz éves. Egy hónapja nem látta már anyucit. Kedden és szerdán skype-on együtt tanulnak, a többi napon anya a kórházban dolgozik.
Apánál jó. A kertben van hinta, és ugrálóasztal is, amit Fanni a tavalyi születésnapjára kapott. A Cirmi cica is csak az övé. A házba sajnos nem viheti be, de ott a sok plüsi, nekik süt-főz, terít meg ágyaz Fanni. Mióta a kistesója át tud bújni a mászóalagúton, vele is lehet már játszani.
Fanni szerencsés gyerek, sosincs egyedül. A Mama is kiköltözött hozzájuk a karantén idejére, apa lent a pinceszobában dolgozik. Hanna, apa új felesége is folyton otthon van, mióta Bebé megszületett.
Délelőtt Fanni a számítógép előtt ül, írja a házi feladatait. Ez szenvedés. Ha nem anya, akkor Hanna felügyeli, olyankor a Mama sétáltatja meg eteti a kisbabát. Fanni azt mondta tegnap, már szereti az iskolát.
A délután szuperjó, edzenek a kerti tornapályán vagy kirándulnak a fenyvesbe. Fanni elrángatja apát is a laptopja mellől, és áthívja a Nérót az öreg szomszéd bácsitól. Néró nagyon okos kutya, visszahozza az eldobott tobozokat és tud pacsit adni.
Fanni is nagyon okos, kitalálta, hogy kaphatja meg idén is mindenkitől a szülinapi ajándékát. Pénteken anya jön majd, szombaton Nénje, vasárnap a másik nagyiék. Puszilkodás, ölelés nem lesz, azt Fanni úgysem szereti. Kint tartják a party-t a kertben, ugyanúgy, mint tavaly, csak most a vendégek külön asztalnál ülnek majd, a terasz másik oldalán. Fanni körberajzolta a helyet piros krétával, és kitette az asztal fölé a karantén-feliratot.

Jutka minden nap órákig játszik az unokájával. Báboznak. A kislány szabja meg a játékszabályokat. Eldönti, kik a szereplők, merre fordul a cselekmény. Ki győz, ki lakol meg, ki a jó és ki a gonosz. Legalább száz bábfigurájuk van, Milánóban és Kolozsváron is. A legtöbb bábnak ikertestvére is van a túloldalon, Jutka eleve két példányban veszi meg őket.
Tavaly húsvétra emeletes nyúlházat csináltatott Jutka egy asztalosmesterrel, fuvarozó céggel vitette ki a gyereknek Olaszországba. Ő repülővel utazott, hamarább odaért, együtt bontották ki a csomagot. Idén is küldött Jutka ajándékot, de ő már nem jutott ki Milánóba, lezárták a határokat.
Azt mondja, nem biztos, hogy valaha még megölelheti az unokáját. Ő a beteg szívével nem vállalhatja járvány idején az utazást. Ez maradt neki, a bábozás a képernyő előtt. Ha ugyanazzal a bábbal játszanak, olyan, mintha egymás mellett ülnének.

Nőnapra százszorszépet vettek nekünk a férfiak a nyugdíjas klubból. Az összejövetel, ahol átadták volna, a járvány kitörése miatt elmaradt. Kihirdették a veszélyhelyzetet. Az első napok kuszaságában nem az ünnep hiánya volt a legnagyobb gondunk. De férfitársaink nem hagyták veszni a virágokat. Kihozták őket házhoz, átadták, maszkban, kesztyűben. Százszor szépen virágzik azóta is az ajtóm előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg a hiányzó számot *