A zene regénye

A napokban jelenik meg Istók Anna harmadik regénye, amire már nagyon régóta várunk. Ebből az alkalomból készítettem egy rövid interjút, és faggattam ki a kulisszatitkokról Pannit, akivel már jó pár éve együtt dolgozom a gödöllői városi könyvtárban.

A címe, az Elejétől a végéig – da capo al fine egy zenei kifejezés, illetve a fülszövegen olvasható, hogy ez a zene regénye. Mióta van jelen az életedben a zene, mennyire foglalkoztál vele komolyan, illetve ma is az életed része?

Bár soha nem voltam különlegesen tehetséges benne, mégis egész életemet végig kísérte a zene. Zenei általánosba jártam, ahol énektanárunk, Danku Pista bácsi a pótapánk volt, ő szerettette meg az éneklést velem. Több mint két évtizedig énekeltem a kórusában, végül ezt időhiány miatt be kellett fejeznem, azóta is egy űr van bennem, rettenetesen hiányzik. Az éneklés mellett zongorázni tanultam, még ma is előfordul, hogy előveszem a régi kottáimat és a magam szórakoztatására zenélek egy kicsit.

A regény egy barátság története is, a regény főszereplői Eszter és Lilla gyerekkori jóbarátok. Gondolom, hogy a te életedben is fontosak a barátok, a barátság. Van-e melletted valaki, akivel olyan szoros a kapcsolatod, mint a két lányé?

Szerencsére nincs olyan barátság az életemben, mint a regényben, hiszen alapvetően egy titkokkal terhelt, megtagadott, mindkét (sőt, inkább mindhárom) fél (harmad) részéről rosszul értelmezett barátságról szól a regény, melynek csak a végén csillan fel a remény, hogy azok ketten talán képesek lesznek új alapokat lefektetve egy normális barátságra, de még így is ott marad a kérdés, mi lesz a harmadik sorsa, kilökik maguk közül?

A könyvben érinted a bántalmazás témakörét. Mennyire fontos szál ez a könyvben, és miért érezted úgy, hogy bele kell szőnöd a történetbe?

A bántalmazás alapvetően egy olyan jelenség, amit eltitkolunk. Szégyelljük mások előtt, ha minket bántanak, ahelyett, hogy felemelnénk a szavunkat, és a bántalmazóra irányítanánk a figyelmet. Ez az elhallgatás jól kombinálható volt a cselekménnyel, hogy miért értelmezik félre egymás tetteit a szereplők. A bántalmazás persze sokféle formát ölthet, a regényben is van szexuális, fizikai, verbális, sőt önbántalmazás is.

Nagyon jó ötlet volt, hogy a könyvbe bekerültek a szereplők kedvenc zeneszámai QR-kód formájában, ami beolvasás után a hivatalos youtube videóra irányít. A Spotify-on meghallgattam a lejátszási listát, nagyon jó dalokat válogattál össze. Ezek mennyire tükrözik a te zenei ízlésedet?

Abszolút, bár én ennél sokkal keményebb zenéket is szeretek, de ebbe az albumba úgy gondoltam, hogy a lírai balladákat válogatom be a kedvenc együttesektől, és persze figyeltem arra, hogy a dalszövegek valamelyest igazodjanak a cselekményhez is.

Mindhárom könyvedben komoly témákat boncolgatsz, mindegyik titkokkal van tele. Mit gondolsz a titkokról? Megkönnyítik vagy megnehezítik az életünket?

A titok a hazugság édestestvére. A hazugsággal pedig nem az a legnagyobb baj, ha kiderül, hanem az, hogy soha nem lehet abbahagyni (csak hogy önmagamat idézzem az első regényemből, az Éhes felhő a napot-ból.)

Hogyan képzeljünk el, amikor leülsz írni? Egy hatalmas bögre kávéval a kertben a nyugágyban? Két teregetés között a kis íróasztalodnál egy tábla csokoládéval? Vagy nem is otthon szoktál a könyveken dolgozni?

Jó is lenne, ha a munkahelyemen írhatnék! De a rideg való, hogy otthon, leginkább hétvégén, este, vagy ha beteg vagyok. A betegség kifejezetten jót tesz a regényeimnek. Íróasztalom pedig nincs, a másfél személyes kanapén szoktam a macskánk társaságában dolgozni.

A fiaid szokták olvasni az írásaidat? Esetleg valamelyik könyvedbe beleolvastak már?

Ahhoz cyberpunkot kellene írnom, hogy valamelyik is a kezébe vegye J.

Már három kötetes szerző vagy. Hogyan viszonyulsz a könyveidhez, melyik a kedvenced?

Nem is tudom, szabad egy szülőnek a gyerekei között rangsorolnia? Hiszen mindegyiket másért szeretem. Az elsőt, mert az elsőszülött, a második, mert az hasonlít leginkább énrám, az vagyok én, a harmadikat, mert a legkisebb.

Készül már a negyedik? Mikorra várhatjuk?

Nemrég belekezdtem egy új szövegbe. Ez teljesen más stílus, nem vezérelnek prózaírási szabályok, kötöttségek, csak a flow. Éppen ezért nagyon nehéz is írni, mert a belemerülés élményéhez sok idő kell. Van egy történetvázlat a fejemben, ami alapján haladok, de végre elengedem magam, és hagyom, hadd csapongjon a képzelet szabadon. Ha egyszer kész lesz, szerintem elmondhatom majd magamról, hogy megírtam Az igazit.

Köszönöm a válaszokat, olvassátok el ti is Istók Anna legújabb könyvét, az Elejétől a végéig regényt, illetve ha még nem tettétek, az előző kettőt is ajánlom figyelmetekbe: Éhes felhő a napot, Semmiért egészen.

– Győri Krisztina, könyvtáros a gödöllői városi könyvtárban, a szerző munkatársa –

A fotókért köszönet Kovács Ibolyának, aki szintén a gödöllői könyvtár munkatársa!

Egy hozzászólás a(z) “A zene regénye” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg a hiányzó számot *